7.23.2009

رموز موفقیت در کنکور کارشناسی ارشد


موفقیت در کنکور کارشناسی ارشد مستلزم علاقه، برنامه ریزی و پشتکار است. در این نوشتار به نکاتی اشاره خواهم کرد که توجه به آنها، احتمال قبولی شما در مقطع کارشناسی ارشد را افزایش خواهد اد.
اولین نکته داشتن هدف برای ادامه تحصیل است. ورود به تحصیلات تکمیلی نیازمند انگیزه قوی و آینده نگری است. بنا بر این اول باید بتوانیم خودمان را قانع کنیم که الف ـ به رشته ی مورد نظر علاقه داریم و ب ـ ادامه تحصیل ما هدفمند و بر اساس یک بینش آینده نگرانه صورت می گیرد.
نکته دوم انتخاب درست رشته تحصیلی است. بیشتر دانشجویان کارشناسی فکر می کنند که حتما" باید در رشته ی مقطع کارشناسی ادامه تحصیل دهند؛ اینطور نیست. شما با رشته کارشناسی زیست شناسی، می توانید در مقطع کارشناسی ارشد، جامعه شناسی بخوانید. البته برای ورود به رشته های پزشکی محدودیت هایی وجود دارد. به هر حال آنچه مسلم است اینکه، باید خودمان را برای دروس کارشناسی ارشد رشته ی انتخابی آماده کنیم و بدون شک، تغییر رشته از کارشناسی به ارشد، مستلزم صرف زمان و انرژی بیشتری خواهد بود. باید تنها در صورتی به تغییر رشته فکر کنیم که:
الف ـ به رشته ای که در مقطع کارشناسی خوانده ایم، بی علاقه شده باشیم
ب ـ اطلاعات کافی از محتوای درسی و مسیر شغلی رشته کارشناسی ارشد مورد نظر کسب کرده باشیم.
اکنون که هدف مشخصی داریم و رشته کارشنارسی ارشد را نیز با آگاهی و پژوهش قبلی انتخاب کرده ایم، زمان آن فرا رسیده است که راهکارهای مدیریتی آزمون را به کار ببندیم:

الف ـ راهکار اول این است که دانشگاههایی را که ارشد و یا دکتری رشته خودمان در آنجا دایر است، بشناسیم. زیرا معمولا" دانشگاههای برتر هر رشته، طراح سوال هستند. مثلا" طراحی سوالات مجموعه علاوم اجتماعی عمدتا" بر عهده اساتید دانشگاههای تهران، علامه و شهید بهشتی است. پس داوطلبان رشته های علوم اجتماعی باید منابع مهم دروس امتحانی کارشناسی ارشد را از این دانشگاهها به دست آورند.

ب ـ پس از شناسایی و تهیه منابع مهم از دانشگاههای طراح سوال، باید دروس را بر حسب ضرایب و تعداد منابع مرتب کنیم. مثلا" اگر هر دو درس روش تحقیق و حوزه های جامعه شناسی ضریب 2 داشته باشند، درس روش تحقیق اهمیت بیشتری دارد زیرا منابع آن کمتر و استاندارد تر از منابع حوزه های جامعه شناسی است. به طور خلاصه باید بیشتر وقت را صرف درسی بکنیم که ضریب بیشتر و منابع کمتری دارد. البته نبابد هیچ درسی را کنار گذاشت.

ج ـ پس از مرتب کردن دروس بر اساس ضریب و تعداد منابع، نوبت آن است که برنامه ی مطالعاتی خود را بر اساس سختی محتوا تنظیم کنیم. مثلا" درس آمار نیاز به وقت بیشتری دارد تا درس روش تحقیق. بنابر این اگر هفته ای 4 ساعت برای روش تحقیق وقت گذاشته باشیم، بهتر است برای امار حداقل 6 ساعت در هفته اختصاص دهیم.

د ـ تا اینجا منابع مهم را شناختیم، دروس را بر اساس ضرایب و تعداد منابع اولویت بندی کردیم و زمان کافی برای هر یک از آنها اختصاص دادیم. اکنون نوبت مطاله مداوم آنهاست. هر کس برای مطالعه روش خاصی دارد، با این حال یکی از روش های موثر خلاصه کردن و برجسته نمودن نکات مهم در منبع مورد نظر است؛ ابتدا بهتر است یکبار منبع آزمون را سریع مرور کنیم تا کلیات آن در ذهنمان جا بیفتد. بار دوم دقیق تر مطالعه می کنیم و زمانبندی را به گونه ای تنظیم می کنیم که تا یکی دو ماه مانده به امتحان، دست کم یک بار منابع را مطالعه کرده و نکات مهم را یادداشت یا علامت گذاری نموده باشیم.

ه ـ خیلی از دانشجویان در آزمون کارشناسی ارشد با کمبود وقت مواجه می شوند. تنطیم وقت یک مهارت مدیرتی است که با تست زدن به دست می آید. بنابر این ضرورت دارد تست های سال گذشته را تهیه کنیم و تمرین تست زنی را انجام دهیم. این تمرین دو کارکرد مهم دارد : کسب توانمندی در مدیریت زمان و آشنایی با نمونه سوالات آزمون.
پس از مطالعه منابع و تمرین تست زنی، فقط کافی است تا یکی دو روز مانده به آزمون، نکات کلیدی را مرور کنیم. اگر تصمیصم گرفته اید که در کنکور کارشناسی ارشد شرکت کنید، تابستان زمان مناسبی برای برنامه ریزی و مطالعه دروس است. پس زمان را از دست ندهید.
معرفی برخی از منابع آزمون کارشناسی ارشد علوم اجتماعی(با تاکید بر جامعه شناسی)
مجموعه علوم اجتماعی منابع متعددی دارد که در ذیل بخشی از آنها معرفی شده است. برای اطلاعات بیشتر می توانید اینجا را هم ببینید اما مجددا"تاکید می شود که مراجعه حضوری به گروه های علوم اجتماعی تهران، علامه و شهید بهشتی بهتر است.
روش تحقیق و آمار:
ـ پيمايش در تحقيقات اجتماعي / دواس، ترجمة هوشنگ نايبي
ـ روش های تحقیق در علوم اجتماعی(ج 1 و 2) ارل ببی/ترجمه رضا فاضل
ـ روش‏هاي تحقيق در علوم اجتماعي (جلد اول) / دكتر ساروخاني
ـ کندوکاوها و پنداشته‌ها ، دکتر رفیع‌پور
ـ درآمدی بر کاربرد آمار در تحقیقات اجتماعی، ترجمه یحیی علی بابایی
نظریه ها:
ـ نظريه‌هاي جامعه شناسي در دوران معاصر، ريتزر، ترجمه محسن ثلاثي
- نظريه‌هاي جامعه‌شناسي، دكتر تقي‌‌آزاد ارمكي، انتشارات سروش
- جامعه‌شناسي، گيدنز، ترجمه حسن چاوشیان
- جزوه نظريه‌هاي جامعه‌شناسي، دكتر عبداللّهي، دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه علامه طباطبائي
زبان تخصصی:
- چکیده کتاب (Horton) ـ جزوه زبان تخصصی ۲ دکتر توکل، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
- واژه نامه‌های انتهای کتاب جامعه شناسی آنتونی گیدنز، ترجمه منوچهر صبوری یا چاوشیان
ـ زبان تخصصی 2 و 1 علوم اجتماعی، دکتر جعفر سخاوت، انتشارات دانشگاه پیام نور
حوزه های جامعه شناسی:
1ـ جزوة جامعه‌شناسي شهري / دكتر صديق سروستاني
2ـ جزوة جامعه‌شناسي انحرافات/ دكتر صديق سروستاني
3ـ جامعه‌شناسي انحرافات / دكتر سخاوت
4ـ جزوه جامعه‌شناسي صنعتي / دكتر صديق سروستاني
5ـ جامعه‌شناسي ارتباطات/ دكتر ساروخاني
6ـ جامعه‌شناسي خانواده / دكتر ساروخاني
7ـ جامعه‌شناسي پزشكي / دكتر توكل
8ـ جامعه‌شناسي روستايي/ دكتر وثوقي
9ـ جامعه‌شناسي روستايي / دكتر ازكيا
10ـ جامعه‌شناسي توسعه / دكتر ازكيا
11ـ جامعه‌شناسي توسعه و توسعه نيافتگي / دكتر ازكيا
12ـ جزوة روانشناسي اجتماعي / دكتر محسني تبريزي
13ـ جزوة جامعه‌شناسي انقلاب / دكتر پناهي (دانشگاه علامه)
14ـ انقلاب و بسيج سياسي / دكتر بشيريه
15ـ تئوري‌هاي انقلاب / استانفورد كوهن، ترجمة عليرضا طيب
۱۶ـ تغييرات اجتماعي / گي‌، روشه ، ترجمة دكتر وثوقي
17ـ جامعه‌شناسي سازمان‌ها/ آقاي صبوري
18ـ جامعه‌شناسي كار و شغل / دكتر توسلي
19ـ جزوة جامعه‌شناسي آموزش و پرورش / دكتر توسلي
20- جامعه‌شناسي آموزش و پرورش/ دكتر علاقه‌بند
21ـ جامعه‌شناسي سياسي / دكتر بشيريه
۲۲جامعه‌شناسي ادبيات / دكتر كتبي
23ـ قشربندي اجتماعي/ دكتر ملك، انتشارات پيام‌نور
24ـ جامعه‌شناسي/ گيدنز

14 comments:

  1. منصور بركابيAugust 1, 2009 at 6:36 PM

    ممنون، خيلي مفيد بود

    ReplyDelete
  2. استاد گرانقدرم مطالبتان بسيار عالي و قابل استفاده است

    ReplyDelete
  3. سلام.
    من تازه با وبلاگ شما آشنا شدم. من لیسانس بهداشت محیط دارم و دو سال است که تصمیم گرفتم درس جامعه شناسی را برای مقطع کارشناسی ارشد بخوانم. سال اول قبول نشدم. سال دوم در مرحله اول پذیرفته شدم اما در مرحله دوم نه. خیلی به برنامه ریزی درسی نیازمندم. می شود نمونه ای برای جامعه شناسی ذکر کنید. من شاغل هم هستم و تنظیم ساعت یادگیری برایم سخت است. لطف می کنید و یک برنامه ریزی درسی مخصوص رشته جامعه شناسی ذکر نمایید.

    ReplyDelete
  4. سلام خانم جعفری؛
    من در برنامه ریزی درسی تخصص چندانی ندارم. فکر می کنم بهتر است هر کس خودش برنامه ریزی کند. آنچه باید در این برنامه ریزی توجه داشته باشید ضریب دروس، تعداد منابع و سختی و آسانی آن است. برای نمونه زبان انگلیسی برای من آسان است و اگر بخواهم برای خودم برنامه ریزی کنم وقت کمتری به آن اختصاص می دهم و این ممکن است در مورد دیگران جواب ندهد. اگر شاغل هستید باید روی روش های مطالعه بیشتر کار کنید. در این مورد می توانید از اینترنت کمک بگیرید. موفق باشید.

    ReplyDelete
  5. سلام من تازه با وبلاگ شما اشنا شدم اطلاعات بسیار مفیدی دروبلاگ شما وجود دارد اینجانب سید صدیف موسوی دارای لیسانس مدیریت جهانگردی از داشگاه علامه هستم که درکنکور ارشد 89 رشته جدید برنامه ریزی گردشگری را انتخاب نموده وازانجا که این رشته زیر گروه علوم اجتماعی می باشدلذا از منابع بی اطلاعم وازشما خواهش دارم در صورت اطلاع بنده راراهنمائی فرمائید
    با عرض پوزش جسارت بنده را ببخشید ودر صورت داشتن اطلاعات باایمیل بنده تماس حاصل فرمائید
    sadif_mosavi@yahoo.com
    قبلا ازهمکاری شما متشکرم

    ReplyDelete
  6. با سلام؛
    این رشته در زیر مجموعه ی علوم اجتماعی جدید است و به احتمال زیاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران این رشته را دارد. بنابراین فکر می کنم بهتر است سری به آنجا بزنید و از مدیر گروه گردشگری یا دانشجویان بپرسید. البته منابع روش تحقیق رشته شما تفاوت زیادی با جامعه شناسی نخواهد داشت.

    ReplyDelete
  7. باسلام واحترام
    من لیسانس اقتصاد هستم ومیخواهم جامعه شناسی بخوانم ولی هرچه برنامه ریزی میکنم وقت کم میارم باتوجه به اینکه بنده شاغل هستم ومنابع امتحانی جامعه شناسی زیاد هستند چگونه باید برنامه ریزی کرد که موفق شد با تشکر فراوان

    ReplyDelete
  8. با عرض سلام
    دوست عزیز متاسفانه شما جوری در مورد رشته ی جامعه شناسی صحبت کردین که شان اونو در حد رفع کوتی رشته های کارشناسی ارشد پایین آوردین،من اینجا این توضیح را اضافه کنم که بنا به گفته ی کنت جامعه شناسی پیچیده ترین علم و آخرین علم منفک شده از فلسفه است، رشته هایی مثل پزشکی یا زیست شناسی که جناب عالی فرمودین با بررسی پدیده های بیجان سر و کار دارن و مسلما پیچیدگی هایی که در علوم اجتماعی وجود داره به موازات واحد تحلیل اون به مراتب بیشتر از علوم دقیقه است شما به جای تشویق و ترغیب و کلاس گذاشتن واسه ی سایرین لطف کنین و یه مقدار با مباحث رشته ی خودتون بیشتر آشنا بشین به عنوان مثال پیشنهاد میکنم بشینین و هزاران شگردی که برای جلوگیری از ایجاد اریب در یک تحقیق پیمایشی وجود داره مطالعه کنین و بعد در مورد این رشته باصطلاح تبلیغ ولی در واقع ساده نمایی بکنین با تشکر

    ReplyDelete
  9. با سلام به جناب هومر،
    اولا" برای موفقیت لازم نیست تمام کتاب ها را بخوانیم؛ می توانیم نمونه گیری بکنیم.
    در ثانی، کم آوردن وقت مربوط به مهارت مدیریت زمان است. می توانید این مهارت را از طریق مطالعه کتاب و یا تماشای سی دی های آموزشی"مدیریت زمان" ارتقا بدهید. موفق باشید.

    ReplyDelete
  10. با سلام به جناب مقداد،
    ببخشید من سوادم به اندازه ی سواد شما نیست. مثال هایی که از رشته های دیگر زده ام برای این بوده که خیلی از دانشجویان فکر می کنند بر اساس قوانین آموزشی نمی توانند در رشته ی دیگری شرکت کنند. از پیشنهادتان بسیار ممنونم.

    ReplyDelete
  11. با سلام من فارغ التحصیل رشته مدیریت هستم و برای کارشناسی ارشد تمایل به جامعه شناسی دارم.بنظر شما چگونه شروع کنم و ایا 10 ماه فرصت با میانگین روزانه 9 ساعت مطالعه برای موفقیت در ارشد سراسری مناسب است

    ReplyDelete
  12. ده ماه فرصت بسیار خوبیه. اول باید مطمئن شوید که علاقمند جامعه شناسی هستید. مراحل بعدی در همین پست مطرح شده .
    شما روی درس های نظریه، روش تحقیق و زبان تخصصی باید وقت بیشتری بگذارید.
    موفق باشید.

    ReplyDelete
  13. ba salam man daneshjuye reshteye sanaye hastam vali tasmim be edame tahsil dar arshade modiriat jahangardi ra daram lotfan man ro rahnamayi konid

    ReplyDelete
  14. دوست بی نام،
    من اطلاعات زیادی در مورد رشته مدیریت جهانگردی ندارم. ولی توصیه می کنم ببینید بازار کار این رشته چه طور است و بر اساس اهداف تان تصمیم بگیرید که این رشته را بخونید.
    در مورد دروس مشکلی نخواهید داشت.

    ReplyDelete

در قسمت انتخاب پروفایل
Name/URL و Anonymous
را انتخاب نمایید.